Menu Sluiten

Veldupdate 9/11/21

Koudere nachten vragen om een warmere aanpak. Vandaar dat de veldsla, rucola en radijzen zijn afgedekt. Gelieve de doeken steeds goed terug te leggen. De knolselder kan ook niet goed tegen de koude. Deze week zal ik deze oogsten, je vindt ze dan terug in de blauwe bakken aan de container. De boontjes en paprika’s lopen ook naar hun einde toe, maar er is nog veel te vinden (beide in de tunnel en de paprika’s op het veld). Oogst zeker royaal!

De heerlijke oranje en paarse bloemkolen zijn helaas op. Maar er is terug broccoli op het veld! Romanesco is er ook nog, ze blijven klein maar gelukkig wel lekker. Bij de kolen is alles eetbaar, de vrucht uiteraard, maar ook het blad, steel en bloem. De boerenkool (groen en rood) en de palmkool zijn ook oogstklaar. Van deze breek je steeds voorzichtig de onderste bladeren af. Dan blijft de plant groeien en kunnen we er hopelijk heel de winter van oogsten.
Er zijn ook vele rode bieten en warmoes, oogst deze ook royaal. Er volgt nog een receptje voor warmoes 🙂

Ik merk dat er nog perfect eetbare stukken van verschillende groenten op de composthoop belanden. Zo kan je aan de wortelen en de zoete aardappelen merken dat we bezoek van veldmuizen hebben. Bij deze kan je de tandjes erin zien staan. Deze groenten kan je echter nog prima eten, dus snij enkel het gebeten stukje eraf.

Ook het groen van prei zit vol mineralen en vitaminen. Het binnenste van het groen is zeker even mals als het wit. Enkel het buitenste blad is taaier en nog goed voor soep.

En dan nu nog iets om naar uit te kijken; binnenkort is het weer zover! Cor heeft deze week ongeveer 190 witloofwortels geoogst. Deze moeten enkele dagen drogen, dus wacht even tot er aan de container een vlaggetje bij staat om ze mee naar huis te nemen. 16 gezinnen kunnen de eerste keer een 12-tal witloofwortels meenemen. Binnen twee weken komt er een nieuwe lading, zo gaan we verder tot ze allemaal op zijn. Je kan van dezelfde wortels twee keer oogsten bij je thuis. Je hebt twee donkere emmers nodig, grond en de witloofwortels. Volgend filmpje legt uit hoe je dit doet, (sommigen herkennen dit nog van vorig jaar 🙂