Menu Sluiten

Oscar en De Landgenoten

Wat een mooie dag was het vandaag. Met zo’n weer gaat het eens zo vlot. En dan nog verschillende helpende handen van vrijwilligers, zalig! Wat een tegenstelling met vorige week, waarbij de plastic boven de machines het zwaar te verduren had.

image.png

Zoals jullie weten is het veld eigendom van De Landgenoten en pacht ik dat van hen. Nu is het veld nog niet helemaal vrijgekocht en zoeken ze nog giften en aandeelhouders. Daarom hebben ze affiches meegegeven om uit te delen aan iedereen die er eentje thuis of op verschillende plaatsen in en rond Kalmthout wil ophangen. Ik leg telkens een klein stapeltje klaar, zodat ze niet nat worden, maar neem er zoveel mogelijk mee. Gelieve zo veel mogelijk reclame maken voor De Landgenoten en Het Kruisbos.


Sommigen hebben hem al vandaag gezien, maar hij is nieuw sinds gisteren. Ik heb het over Oscar, een labradoodle hond van 16 maanden oud. Hij is groot, steeds vastgelijnd en blaft nog af en toe. Voor hem is het allemaal nieuw en spannend. Oscar is heel speels en vrolijk, soms  zelfs onstuimig.  In een vorige leven was ik hondentrainster. Waar ik aandacht aan besteed is dat Oscar niet naar mensen blaft, niet opspringt, een vast kak- en plasplekje heeft,… Even geduld en Oscar is een voorbeeldige aanwinst voor Het Kruisbos. (Dit is echter geen uitnodiging om honden mee naar het veld te nemen.)


En dan last but not least, de oogstupdate. Deze kan je steeds volledig op het infobord en op de website terugvinden.


Vanaf nu te oogsten, maar helaas klein dit jaar: de zoete aardappel. Deze staat verder op het blok van de aardappelen. Net zoals de aardappel te rooien. Je ziet op de rug het loof, hier probeer je ver genoeg naast en onder te steken. Zo heb je alle knollen. Als je ze langer laat liggen thuis op een warme plek, worden ze zoeter van smaak.Met het oogsten van yakon, de Boliviaanse zonnewortel, moeten we nog even geduld hebben. Zodra het loof begint af te sterven, komt er een groene vlag bij te staan.


Er zijn nog aardappelen en pompoenen te vinden in de houten bakken bij de machines. Neem zeker genoeg mee om te bewaren in kelder of garage.Oogst zeker ook veel van de bladgewassen; alle sla’s, bleekselder,.. Zij houden absoluut niet van de eerste nachtvorst die er in november aankomt.

Warme groet
Joke