Menu Sluiten

Aardappelen rooien

Wat een regen was me dat voorbije woensdag! Van aardappelen rooien is niets in huis gekomen. Gelukkig had ik vandaag leerlingen van het derde middelbaar van de Es in Antwerpen op bezoek. Ze hebben hard gewerkt en nadien genoten van een lekker pompoensoepje.

Deze leerlingen hebben 1.200 pompoenengeoogst! Er zijn 9 verschillende soorten. Op het veld vind je een overzicht adhv foto’s. 
Elke volwassene kan 12 pompoenen mee nemen. Mag ik vragen  je oogstaandeel zo snel mogelijk mee naar huis nemen, want de pompoenen kunnen niet goed tegen vorst. Thuis kan je ze in de kelder of in een koele garage zeker tot halverwege de winter bewaren. De zaden kan je roosteren en gebruiken als lekkere snack of voor broden en cake.

We hebben ook samen aardappelen gerooid. Zalig! De leerlingen hebben 3 grote kisten met aardappelen gevuld maar we hadden niet genoeg tijd om ze allemaal te rooien: er zitten er nog veel in onze vruchtbare grond!

Daarom doe ik graag een nieuwe oproep om mee te komen aardappelen rapen. Nu zaterdag 2 oktober voorspellen ze een droge dag. Van 13-15u zijn alle helpende handen van harte welkom en nodig! (Ook voor kinderen is aardappelen rapen een leuke activiteit.)
De aardappelen mag je à volonté meenemen. Ze moeten binnen bewaard, want ook zij houden niet van vorst. Droog kunnen ze lang bewaard worden in dozen of papieren zakken. Normaal kan dit tot de lente, maar controleer regelmatig en verwijder rottende aardappelen.
Leg de aardappelen zeker niet in zonlicht want dan worden ze groen en giftig. Op het veld mag je ze uit de bakken nemen, maar leg er steeds terug de bedekking op zodat ze geen zonlicht krijgen.

Ik laat nu vaak de tunnels toe. Een steen aan de lange tunnel en een touw aan de hoge beletten de deuren om open te waaien. Je mag zeker nog oogsten in de tunnels, maar gelieve de deur steeds terug toe en vast te zetten.
Er liggen ook flyers voor de klimaatmars in Brussel op 10/10. Deze mag je uitdelen aan vrienden en familie!

Hopelijk zie ik jullie massaal zaterdag met een stralend zonnetje!
warme groet
Joke