Wolkbreuk

Even een aparte pagina om wat info bij elkaar te zetten- zo kan ik jullie op de hoogte houden zonder telkens te moeten mailen. Graag even checken voor je wil gaan oogsten.

°ma 24/06: Voor mij was het een, euhm, uitdagende periode. Ik mocht weer de kracht van CSA als landbouwmodel ervaren: zoveel mogelijk diversiteit waar de ene groente mislukt maar andere groenten dat compenseren, oogsters die ook de groenten meenemen die er niet meer piekfijn uitzien en vooral veel lieve woorden en steun. Oprecht bedankt !

Rond de meeste planten heb ik de grond terug wat kunnen open trekken om lucht in de grond te brengen- en zo heb ik alles nog eens van dichtbij gezien, er staat nog veel lekkers op ons te wachten. Met deze temperaturen droogt het veld goed op en kan ik er binnenkort terug met de tractor op. En dat is nodig want de (uitgestelde) lading plantgoed is er woensdag al.

En dan kan ik deze pagina (en heftige periode) afsluiten met de beloofde aankondiging: werk-avond om prei te planten, donderdag 27/06 starten om 20u. Inschrijven hoeft niet, verontschuldigingen ook niet, en er volgt vast nog een herkansing ook. Tot op het veld.


°zo 23/06: nog meer wind en nog meer zon- alle plassen zijn verdwenen, oef ! Maar na de regen begin ik me nu zorgen te maken over de warmte van de volgende dagen. De groenten hebben veel vocht opgenomen en kunnen nu gaan barsten (bv. spitskool en ijsbergsla) of volop in bloem gaan/doorschieten (bv. rapen, Aziësla en broccoli). Weinig aan te doen, behalve ruim oogsten…

NIEUW:

-aardappelen “nief patatjes“: uitsteken met de spitvork, telkens van een plant alle aardappelen rapen en niets laten zitten, het loof mag op een hoop aan de andere kant van het middenpad. (gebakken of gefrituurd, heerlijk ! Eventueel dubbel koken als je een lastige maag hebt).

raapjes, zowel witte (met paars/roze rand) als gele boterrapen. Loof kan je ook eten- of mag je afsnijden en op het bed laten liggen tussen de andere planten.

bloemkool: graag eerst heel de plant uittrekken, dan stengel afsnijden. Overtollige bladeren mag je verspreid op het bed laten liggen.

En verder nog steeds: ijsbergsla en Romeinse sla. De kropsla ga ik opruimen en de pluksla heeft hard afgezien. Ik denk dat de volgende bladgewassen er wel door komen. Achteraan bij de kolen is er terug koolrabi, en nog steeds Aziësla, spitskool en broccoli (tip van de mama voor broccoli die té groot is: met weinig water koken en dan pureren- om compact in te vriezen. Als je dan soep maakt kan je er andere groenten en water aan toevoegen).


°za 22/06: een zacht briesje en wat zon- ideaal ! Op de hoek van de kolen na is het veld voldoende opgedroogd om terug te betreden. Het veld is terug open voor zelfoogst. Nog even benadrukken: blijf zeker op de paden, de bedden zijn nog fragiel.

Oogst ! water en zon zorgen voor een plotse boost- er kan en moet veel geoogst worden. De vlaggetjes staan er, bordjes moet ik nog aanvullen, maar we staan voor een overloed. Een combinatie van omstandigheden, sommige gewassen hebben erg afgezien van de regen, andere vrezen de hitte. Beter ervan profiteren- want waarschijnlijk krijgt het veld nog wel een weerbots. Maar het is dus de moment om eens iets in de diepvriezer te steken of een buurman of collega te verwennen. En ook nog wat reclame te maken- het veld kan nu echt meer oogsters aan.

Een nieuwe datum voor een werkdag komt er nog aan…


°vr 21/06: een opluchting, al heel veel water is weggetrokken. Ik ben er vrij optimistisch in dat de schade mee valt. De grond blijft nog fragiel- dus het veld blijft nog even gesloten.

Dit weekend wil ik ‘voor’-oogsten. Via deze link kan je aangeven wat je komt halen, dan zorg ik dat het klaar ligt vooraan aan’t straat. Door in één beweging te oogsten sparen we veel over en weer geloop uit. Op het veld zelf kan ik nu nog niets doen- dus je hoeft me niet te sparen, ik vind het zeker geen straf om mooie groenten oogsten.

Er volgt nog een werkdag, zeker en vast. Ik probeer zo snel mogelijk een dag vast te leggen…


°do 20/06: ik heb vanmorgen een rondje over het veld gemaakt- met een dubbel gevoel. Soms valt het mee, andere dingen slagen wat tegen. In grote lijnen:

 • tunnelserre = ok, oef !
 • aardappelen beetje hagelschade. De Frieslander (2 bedden naast de sla) is gevoelig aan aardappelziekte, een schimmel die goed gedijt in vochtige omstandigheden. Maar het is een ras dat vroeg geoogst kan worden- andere rassen zouden resistenter moeten zijn.
 • sla = niet ok want gevoelig voor schimmel. Profiteren van wat er is…
 • vruchtgewassen (pompoen, courgette, buiten-komkommer, aubergine en paprika): hagelschade valt mee, op dit blok stond geen water.
 • kolen: twijfelachtig want wortelen niet zo diep. Ik denk dat we vooral moeten profiteren van wat er nu is (oa de eerste bloemkool!)
 • wortel/ui= valt voorlopig mee, deze bedden en paden zijn minder belopen.
 • peulblok= niet ok want gevoelig en stond onder water, tuinbonen hebben afgezien.

Volgende dagen:

 • het veld zo min mogelijk betreden: bij een natte grond is het risico op (nog meer) verdichting groot (natte grond kan makkelijk aangedrukt worden- lucht en water worden eruit geduwd). Ik heb het veld “gesloten” en dat gaat zeker vrijdag zo zijn, waarschijnlijk ook nog in het weekend.
 • geen werkdag 22/06: ik heb mijn bestelling van plantjes (oa prei) morgen afgezegd. Volgende mogelijkheden zijn terug woensdag of vrijdag. Ik bekijk dat nog in functie van het veld (grond terug openwerken met tractor moet lukken vooraleer we kunnen planten) en het weer (een hittegolf is het slechts denkbare plantweer). Wordt vervolgd…
 • ik werk een plan uit om alles wat nu oogstklaar is toch tot bij jullie te krijgen, met zo min mogelijk betreding van het veld- ook hier: wordt vervolgd…
 • greppels: zolang de beken helemaal vol staan heeft het geen zin om greppels te graven (meer zelfs, op die manier zou ik water op het veld houden dat anders afgevoerd kan worden).
 • advies: ik laat me begeleiden door een bedrijfsadviseur. Dat was de eerste die ik belde vanmorgen en met zijn goede raad ga ik aan de slag. Hij volgt de situatie de volgende dagen ook mee op- wat voor mij een soort back-up en fijne geruststelling is.
 • hulp: bedankt voor al het aanbod en de steun. Als het nodig is zal ik er zeker beroep op doen (beloofd !).