Magnolia

Magnolia – door Ingrid VG
Nog even en deze boom laat weer zijn pracht zien. Niet enkel zijn de bloemen wondermooi, ze zijn ook eetbaar en medicinaal te gebruiken.

De magnolia is een populair geneesmiddel in China, daar wordt het gebruikt “om de oppervlakten” vrij te maken (zweetdrijvend) en behoort tot de kruiden die capabel zijn in het verdrijven van oppervlakkige Wind-Warmte.

Schors; bronchitis, astma (!), hoest, griep, keelontsteking, longontsteking, aandoeningen van de bovenste luchtwegen ( zonder koorts), beginstadium van verkoudheid, ophoping van koud slijm in de longen, stimuleert de afweer van het lichaam, stimuleert transpiratie, stimuleert de werking van de hersenen, verlicht stress, onrust, angsten ( valium zonder nevenwerkingen ), allergieën, ontsteking van de voorhoofds- en bijholte, Rinitus, hooikoorts, verstopte neus en bijhorende hoofdpijnen. Bevat antioxidanten die 1000(!) x sterker zijn dan vit. E.

Bloemen / blaadjes : je kan deze in een slaatje verwerken of probeer eens de bloemblaadjes als een lepeltje te gebruiken om een snackje te serveren.

Azijn; 4 á 5 handvollen bloemen in 1 l witte wijnazijn doen, eventueel mosterdzaad, of dille, venkel, peper… Toevoegen naar smaak. 2 weken laten trekken. Donker en koel bewaren.

De bloemknoppen kunnen opgelegd worden vb. zoetzuur.

Geurolie; een propere pot vullen met bloemblaadjes en olie, vb. zoete amandelolie (voor huidverzorging), arachideolie (voor gerechten) 3 weken op een zonnige plaats zetten, regelmatig roeren, zeven. Donker bewaren.

Bloementhee ; 2 verse bloemen, pluk de bladeren eraf en snij de grote stukken klein. De bloembodem mag er ook bij. Doe alles in een kop en overgiet met net geen kokend water ( nooit kokend water gebruiken om thee te zetten !) laat een 5-tal minuten trekken, zeven.

Je kan er ook een stukje tak van enkele cm aan de bloemen toevoegen, de bast losmaken en inkepingen maken . Nu 1 liter water toevoegen en een 30 minuten op het laagste vuur laten trekken, zeven. Dit voor een sterker effect.

Siroop; vooral voor de hoest, verstopte neus en holteontstekingen. 60 gr. blaadjes- 60 gr. suiker, 100 ml. water. De suiker in het water oplossen, de blaadjes toevoegen en het geheel laten inkoken, zeven en in een donkere fles bewaren.

°Ingrid VG