Brandnetels !

Brandnetels – door IngridVG (Urtica dioica, de grote brandnetel en Urtica urens de kleine brandnetel).

Iedereen kent ze wel als venijnige prikkers die groeien op veel te stikstofrijke plaatsen, waar ze niet echt gewenst worden, laat staan gewaardeerd. Aanraking wordt vermeden omdat de brandharen jeukende en prikkende huidirritaties veroorzaken door de histamine en verschillende zuren die dan vrijkomen. Gelukkig groeit er meestal hondsdraf of weegbree in de buurt die je kan kneuzen en die snel verlichting brengt. Deze netels zijn waardplanten voor de rupsen van verschillende dagvlinders die er hun eitjes op leggen.

Het zijn nochtans best belangrijke planten voor de mens, door de veelvuldigheid van inhoudsstoffen, zijn ze medicinaal heel uitgebreid te gebruiken. Ze zijn een bron van ijzer, calcium, kalium, silicium, boor, koper, natrium, magnesium,  zink, zwavel, mangaan, chroom, biotine, looizuur, eiwitten, vit. C, K, A, B11, B2, B5….. en helpt bij allergie, ontstekingen, maag, botten, haar  en huid, plas- en prostaatproblemen, lever, voor zwangere vrouwen en om aan te sterken na een ziekte. Ook ideaal om te ontgiften bijvoorbeeld in de lente! Het lijkt mij dus meer dan logisch om in deze tijden deze zeer nuttige plant een plaatsje te geven in onze keuken.

We beginnen dus met een gezonde wandeling in de buurt, gewapend met huishoudhandschoenen, een schaar en een mandje of zakje. Dan knippen we de jonge toppen en mikken ze in het mandje. De jonge scheuten en blaadjes zijn het beste om te eten. De onderste zijn veel dradiger en taaier en smaken bitterder. We hebben toch een vol vergiet nodig dus knip genoeg het teveel kan je makkelijk drogen voor thee. Je kan naar eigen smaak de brandnetels mengen met andere ‘wilde’ groenten als jong zevenblad, dovenetel, zuring, paardenbloemblad en niet uit de vrije natuur, daslook. Daslook wordt teveel uit het wild geroofd, dus niet doen..

Vooreerst worden de vers geplukte brandnetels ontdaan van de stengels. De stengels en de oudere bladeren gebruiken we niet, die zijn te draderig en ietwat bitter van smaak. Ik neem ze met een spaghetti-tang bij de blaadjes vast en knip dan met een schaar de steeltjes af. Dan wassen en wat laten uitlekken in het vergiet. Prikken doen ze niet meer eens ze een tijdje liggen of ze verwarmd worden, dus niet bang zijn om ze te gebruiken! Gebruik, we beginnen met het gemakkelijkste, thee.

Thee : Laat water koken en wacht dan tot deze wat is afgekoeld, nooit thee zetten met kokend water… Voeg per kop een paar blaadjes brandnetel en eventueel andere kruiden als, thijm, salie, kamille,… toe. Laat enkele minuten trekken, zeven. Goed om aan te sterken en je bloed te zuiveren.

Omelet: Nodig; eieren, boter,  handvol brandnetels grof gesneden, peper, zout. Eieren los kloppen. Boter laten smelten en netels bijvoegen. Als de netels wat geslonken zijn de eieren erbij, kruiden. Laten gaar worden. Voeg er naar keuze spekjes aan toe.

Bij aardappelpuree: Uitje fruiten, gesneden brandnetel erbij en laten garen. Mix het geheel en serveer met aardappelpuree en gebakken spekjes. Brandnetels kunnen in de keuken gebruikt worden als spinazie…

Soep: Nodig ; een vol vergiet brandnetels, ajuin, look, 1á2 aardappels, bouillon of water, boter, peper zout. Zoals voor soep de normale gang van zaken is, beginnen we met de ajuin te stoven samen met de look, voeg de brandnetels bij en laat garen. Schil de aardappels en snij ze klein en voeg ze bij de rest. Blus met de bouillon en laat alles gaar worden, kruid naar smaak en mix de soep. Je kan in de soep groenten of vlees toevoegen naar wens, bv worteltjes, prei, kip, tijm, laurier, champignons, spekjes..room

Thaise soep: 1ajuin, 2 teentjes look, 1 theelepel komijn, 1theelepel koriander, 1theelepel kurkuma, 1 theelepel chillivlokken of naar keuze, kokosmelk, 1 vergiet brandnetels, peper, zout, sliertjes courgette of komkommer. Als de kruiden niet gemalen zijn, kan je ze in een pan roosteren, dan in een vijzel verpulveren. Stoof de ajuin met de look, voeg de kruiden bij en laat deze wat meegaren. Voeg dan de netels erbij en laat garen. Dan de kokosmelk toevoegen en kruiden met peper en zout. Mix de soep en werk af met de sliertjes cougette of komkommer.

Saus: Nodig: ajuin, brandnetels, room, kruidenkaas vb. philadelphia. Fruit de ajuin, voeg de brandnetel toe en laat alles garen. Doe dit in een blender en doe er een scheut room bij en de kruidenkaas. Mix en kruid af. Doe niet teveel room en kaas ineens bij de netels, je kan er beter wat bij doen als het nodig is. Kruid af met peper en zout. De saus moet smeuïg zijn. Serveer met pasta, vis of omelet….

Pasta: Vul een pot of stoommandje met de gewassen, grof gesneden netels, stoom of gaar deze een minuutje of 15. Pureer ze in de blender en  voeg 1 á 2 eieren toe per 250 gr. Voeg bloem toe tot het deeg niet meer kleeft, laat 15 min rusten. Rol het deeg uit tot een dunne lap en snij deze in smalle stroken van 1cm breed. Laat een  grote pot water aan de kook komen met veel zout. Kook de netelpasta gaar en serveer met kruidenkaas. Je kan eventueel ook gewone pastadeeg maken en er gedroogde, vermalen brandnetel aan toevoegen. 1 ei per 100 gr bloem, brandnetelpoeder, mengen, laten rusten , uitrollen en in slierten snijden. Koken in zout water tot het gaar is.

Pesto: 150 gr jonge toppen , gewassen, 1á 2 eieren, 3 teentjes look, 3 eetlepels pijnboompitten, 25 gr parmezaanse kaas, 100ml olijfolie, peper en zout. Rooster de pijnboompitten in een droge pan, oppassen voor verbranden! Doe alles in een blender, behalve de olie en mix goed, voeg er olijfolie toe en mix. Blijf olie toevoegen tot je een smeuïge massa hebt. Kruid af. In pesto kan alle eetbare groen verwerkt worden, naargelang uw eigen smaak. Verander dan de brandnetel in bv basilicum (klassiek) spinazie, peekesloof, zelfs sla….wilde groenten.

Kroketten: Brandnetel, beetje boter, room, in water gewelde havermout, 1 teentje geperste look, peper en zout, bloem, ei, paneermeel. Stoof met een beetje boter de netels en de geperste look. Meng met wat room, 1á2 eieren en de gewelde havermout. Kruid af. Zorg dat het geheel niet te lopend is, voeg anders meer havermout toe. Maak rolletjes van het deeg en haal deze door de bloem, het ei en het paneermeel. Bak ze in de frietketel of in de pan.