Herfstprik

Na de warme zomer is deze “herfstprik” toch even wennen… Maar het past wel bij het werk in mijn hoofd. Nu al denken aan de komende lente en beslissen waar er welke groenbemester moet komen. En dat was ook het thema van het bezoek van de lokale Velt-groep. Best spannend, al die jaren moestuinervaring op het veld, maar tegelijk ook een enorme eer.

Op een jaar tijd kan een veld er nog niet zo mooi en weelderig uitzien of even productief zijn als dat van ervaren rotten. Vergelijken is dus altijd een beetje gevaarlijk. Maar soms ook geruststellend- zoals bij de complimenten voor de bloemkool of wanneer ik las dat ook bij mijn stage-boerin de tomatenopbrengst nu fel geminderd was… Het is genieten van wat we hebben en vol goesting dromen van wat er volgende jaren allemaal nog kan.

En bij het vooruit kijken horen ook keuzes. Zo heb ik besloten om volgend jaar toch al een stukje uit te breiden, zodat ik wat marge heb bij de kolen, pompoenen en aardappelen. Hiervoor moest het gras weg en vervolgens is de zandwoestijn ingezaaid. En dat net op tijd voor de regen, die ervoor zorgt dat er snel een fris groen winterdekentje over de nieuwe grond ligt.