Balans

BALANS De eerste nachtvorst is gepasseerd. Het geeft het veld een beetje een mistroostig aanzicht. En onvermijdelijk neemt de diversiteit in het groenteaanbod af. Het gemis aan zomerse groenten wordt gelukkig gecompenseerd met winterse overvloed, er is nog steeds veel- en er wachten zelfs nog een paar nieuwigheden. We zijn begonnen aan de spruiten, ik hoor dat er volop geëxperimenteerd wordt met de boerenkool en er zijn nog steeds veel pompoenen. Landbouw is ook overvloed- en die overvloed mag gedeeld worden. Verras buur of collega, maak iemand blij !

Ook het werk op het veld is veranderd. Niet alleen zijn de dagen kouder en korter en de broeken warmer en langer, ook het werk is anders. Niet meer zaaien en planten of installeren om iets te zien groeien, maar opruimen en afbreken om het veld winterklaar te maken. Het soort werk en ritme dat doet nadenken over het voorbije jaar. Ik kan wel stellen dat het absoluut een vruchtbaar jaar was, met grote kolen en ooievaars enzo 😉 En de wolkbreuk of de hittegolven zijn snel vergeten als je beseft waar we met velen allemaal van kunnen hebben genieten. Ik denk niet dat er iemand honger geleden heeft. Maar bij het opmaken van een balans horen ook werkpunten en goede voornemens. En zo verhuist het werk van het veld naar mijn hoofd. De verschillende teelten moeten geëvalueerd worden, er wachten beslissingen over investeringen in machines en tunnel en er moet nagedacht worden over het inpassen van externe arbeid. Waar ik tijdens het jaar vooral geleefd wordt door het het veld en haar ritme- dan merk ik nu pas dat ik toch heel erg uitkijk naar de winterrust. Een tijd voor alles en alles op zijn tijd ? 

Eens mijn voorbereidend werk gebeurd is kan ik de (huidige en nieuwe) deelnemers terug bij elkaar roepen, dat is iets voor in het nieuw jaar. De laatste weken van dit jaar wil ik eerst De Landgenoten nog mee in de verf zetten. Deze coöperatie verhuurt aan mij de grond en -ik val misschien in herhaling -daar ben ik zo blij mee. Met affiches en acties willen we De Landgenoten meer naambekendheid, in de hoop dat mensen een aandeel in de coöperatie kopen of een gift doen. Op die manier kunnen nog meer boeren kansen krijgen om hun project te lanceren of uit te breiden.