Grond

Geen groenten zonder grond… En beschikbare geschikte grond vinden is niet zo simpel. Maar gelukkig is er zoiets als De Landgenoten. Deze coöperatie kocht de grond waarop Tom nu aan de slag kan.

De Landgenoten is een coöperatie van wel 1.000 aandeelhouders. Allemaal mensen die de professionele lokale biologische landbouw een warm hart toedragen. Zij brengen kapitaal samen onder de vorm van aandelen, waarmee landbouwgrond gekocht wordt om te verhuren aan bio-boeren.

De boer heeft de garantie dat de grond heel zijn carrière lang gebruikt kan worden en heeft er zo alle belang bij om de bodemvruchtbaarheid in stand te houden. En daarna kan dit levenswerk eenvoudig doorgegeven worden. Dus geen loodzware investeringen voor een starter voor iets dat eigenlijk gemeengoed zou moeten zijn.

Natuurlijk kan dit alleen maar als steeds meer mensen hier hun schouders onder zetten. Door deze beweging te laten groeien creëren we ongelooflijk veel kansen. En meedoen kan op vele manieren: de naambekendheid van De Landgenoten mag nog groter, je kan steunen met een (fiscaal aftrekbare) gift of door aandelen te nemen in de coöperatie.  Doe mee en word ook een Landgenoot!