Gerief

Geen groenten zonder gerief… Van een touwtje aan de tomaten tot die mooie grote tractor- er is vanalles nodig. En dit komt er niet vanzelf. Om de opstart te maken is er al veel aangekocht en dit zal de volgende jaren vervangen en nog uitgebreid worden.

Klassiek draagt de boer die investeringen. Maar durven wij het experiment aan om dit om te draaien en de investeringen te dragen als gemeenschap ? Dit zou betekenen dat je je voedselproductie echt in eigen handen neemt en zo de kosten beperkt te houden door te helpen in de financiering… en natuurlijk dat dit project ook echt een stukje van jou wordt !

Er wordt nagedacht om een vennootschap op te richten, met een hoofdrol voor de boer en gesteund door een gemeenschap van oogsters. Samen vele kleine beetjes kapitaal bijeen brengen en kiezen waarvoor dit ingezet moet worden. Ik denk aan inspraak en betrokkenheid maar zonder verplichting, en helderheid en transparantie maar toch makkelijk werkbaar.

Het idee moet nog verder concreet gemaakt worden: constructie op poten zetten, teksten schrijven en checken of er fiscaal een stimulans geboden kan worden. Werk aan de winkel.