Nu doe ik het toch.

Ik heb er lang mee gewacht, het viel allemaal wel mee en voor sommige groenten was het zelfs goed, maar nu doe ik het toch: klagen over het weer. Warmoes die staat te trappelen, sla die doorschiet en boontjes die zich niet aan de afgesproken spreiding houden. En ook voor mezelf is het een beetje té.  Het is uitkijken naar wat regen, maar ook dat is niet eender. Liefst genoeg, maar niet teveel ineens. In afwachting daarvan ben ik voorbije week gestart om buiten wat te gieten (wat ik in juli nog niet gedaan had). Beetje behelpen met mijn vat en de planning aanpassen aan de regels, maar het is wel lekker fris ’s avonds en het levert mooie plaatjes op.

Ik las ook een artikel over een boer die zijn groenten niet verkocht krijgt door de droogte. De supermarkten weigeren de duizenden komkommers omdat ze een verdroogd topje hebben en de vele kilo’s tomaten omdat ze te klein zijn… pff, hoe erg is dat ? Onze bloemkolen zijn ook wat klein, de broccoli beetje vreemd van vorm en de grote tomaten hebben een bruin puntje- maar op een zelfoogstboerderij telt vooral de smaak en versheid. Zo blij dat ik niet in het klassieke boerensysteem gevangen zit…  En zo eindigt dit klaagbericht dan toch met een zucht van opluchting.

Over gasten en boontjes en blije oogsters…

We hebben volk over de vloer gehad- een groep kauwen heeft onze heerlijke erwtjes ontdekt en er overvloedig van gesmuld. Ook voor hen is het droog en dan zijn verse groenten onweerstaanbaar… Een andere gast is dan weer heel welkom: met de kervel is er ook zomerpostelein meegereisd. Het is een mooie bos ondertussen- aarzel niet om hier ook van te oogsten en je sla wat op te vrolijken. En die sla, die doet het fantastisch. Ruim keuze in vorm en kleur, en dat ondanks de droogte. Profiteer ervan, want door die droogte en zomerse temperaturen kan ik momenteel niet veel zaaien of planten en gaat er binnenkort wel een gat vallen in de sla…

En het heeft zo moeten zijn- na dit bruuske einde aan de erwten staan de boontjes klaar. Zowel de snijboon als de prinsessenboon komt eraan (heerlijk gestoofd met wat ajuin of look, toevallig ook nog ruim beschikbaar, wat een weelde !). En ook al zijn we nog niet met zoveel- en lukt niet alles voor 100%, het enthousiasme van de oogsters doet deugd 🙂

 

Peul of suikererwt & tomatenelleboog

Eerst en vooral: op deze pagina kan je kiezen tussen “info” of “boerenberichten”. Info voor gewone informatie (oogst, vlaggetjes, …) en boerenberichten eerder voor het verhaaltje van de boer.

Nieuw te oogsten: peultjes en suikererwten. Allebei te vinden aan de draad aan de palen, naast elkaar dus mogelijks wat verwarrend. Vanuit de positie van de foto staan LINKS de peultjes, RECHTS de suikererwten. Peultjes oogsten we plat, suikererwten oogsten we dik. Wat voor allebei geldt: we eten heel de peul en oogsten voorzichtig (met één hand plant vasthouden, met ander hand zachtjes trekken).

 

 

 

 

 

 

Nieuw te oogsten -bis: we kunnen ook starten met de kleine tomaten, geel en rood. (zoek de rijpste, dan zijn ze het lekkerste) Ze hebben allemaal een “elleboog” boven hun steeltje, daar breken ze gemakkelijk af. Als ze heel rijp zijn laten ze  los aan het steeltje, ook goed.

 

Meer bezoek mag…

De schapen laten zich vrijwillig fotograferen, maar de kleinste bezoekers zijn moeilijker. In volgorde: een vrolijke bestuiver, iemand met hongerige kinderen (knollenbladwesp) en een knapperd met al veel kilometers op de teller (Distelvlinder).  Het wordt nog een populaire plek, Het Kruisbos ! 

 

De vlaggetjes wapperen, de borden blinken en sinds vandaag heb ik mijn eenvoudig irrigatie systeem. Het veld vindt het allemaal geweldig en is dan ook een beetje “ontploft”. Er valt volop te oogsten van wat er al was en er komt alleen maar bij: kleine tomaatjes in rood en geel, courgettes, peultjes en suikererwten. En er is nog ruimte voor meer bezoek en meer oogsters ! Tot op het veld ?

En we zijn vertrokken !

De eerste groenten zijn de deur uit 🙂

Wat valt er nu te oogsten: radijzen (heel veel), warmoes, pijpajuin en jonge verse look, tuinkers, rucola, Azië/mosterdsla en Batavia sla. En mooi om zien is al dat jong geweld dat staat te trappelen…

Nu te oogsten !

Met één blik op het veld kan je zien wat er te oogsten valt:

GROEN– neem maar mee !

ORANJE – oogst gerust, maar in kleine beetjes…

ROOD– nu even niet.

GEEN VLAG– nog niet oogsten.

–> nieuwigheden wil ik regelmatig doormailen, maar eigenlijk zou het veld voor zich moeten spreken. Bij wijze van voorbeeld, de stand van zaken op 28/06: warmoesblad ORANJE (de warmoes voor de stelen moet nog even wachten dus ROOD), radijzen GROEN, tuinkers GROEN, rucola GROEN, (achter de rucola staan nog radijzen maar die volgen pas na de andere dus nu nog even ROOD),  Aziësla/Mosterdsla ORANJE, pijpajuin ORANJE, dunne verse look ORANJE, Bataviasla in de tunnel GROEN. Smakelijk !

Kennismaking en oogst

Om kennis te maken, vragen te beantwoorden of voor het eerst te oogsten: ik ben zeker op het veld (behalve als het erg slecht weer zou zijn) op

-di 26/06, van 14-19u30
-do 28/06, van 14-19u30
-zat 30/06, van 10-12u
Aarzel niet om op andere momenten eens een kijkje te komen nemen of laat iets weten om een ander moment af te spreken.

De langste dag…

Zondag was het moeilijk om langs het veld te komen zonder aangesproken te worden. Mijn promoteam-voor-één-dag overtuigde verschillende mensen om het veld te bezoeken en kennis te maken met het concept.  Ook op Facebook werd HetKruisbos druk gedeeld. Heel veel enthousiaste en fijne reacties mogen ontvangen. Dat doet deugd !

Ondertussen zit de laatste grote lading plantgoed in de grond. De volgende weken komt er hier en daar nog wel wat bij maar niet meer in zo’n grote hoeveelheden (vandaag >1.000 plantjes). Beetje vreemd om dit grote werk te kunnen afronden wanneer de zomer eigenlijk nog maar start. Maar tegelijk dient de eerste oogst zich aan- vanaf volgende week kunnen we starten, hoera !

Nieuwe bewoners !

Veel gras dat kort gehouden mag worden, veel grond die verlangt naar de vaste mest van herkauwers, veel goesting van de boer om de nieuwe bewoners beter te leren kennen !

En dan nu voor echt…

Een bord – hoog tijd voor een bord. Maar geen tijd voor fancy artwork, lange brainstormsessies over wat er precies op moet of waar het moet komen… Zo dan maar. Open deur op zondag 17 juni van 14u tot 17u. Naast de schuttersgilde achter het rusthuis is er parking.Welkom

En ik val in herhaling, maar door naar buiten te treden is het  weer wat “echter” geworden !